* Educatie: dient zich te richten op het molenerfgoed met als uitgangspunt om leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs kennis te laten maken met molens in brede zin. Hierbij worden jaarlijkse bezoeken aan de Standerdmolen in Rosmalen en De Zwaan in Vinkel gepland in samenwerking met de plaatselijke molenaars. Naast het bezoek aan de molen, wordt lesmateriaal beschikbaar gesteld waarin de techniek van de molens wordt uitgelegd. Het vervaardigen van een instructie-filmpje kan hier onderdeel vanuit maken. Voor 2022 is de planning van start gegaan, en hebben zich twee scholen aangemeld die respectievelijk de Standerdmolen en de Zwaan bezoeken. Kindcentrum De Troubadour, onder begeleiding van mevr. Anne Pijnenburg, brengt met groep 1/2c, in totaal 90 leerlingen, op 20, 21 en 27 juni 2022 een bezoek aan de Standerdmolen in Rosmalen waar de molenaar Frans Hollander de groep ontvangt.Kindcentrum De Duizendpoot, onder begeleiding van Bas Giebels, brengt met groep 7/8, in totaal 34 leerlingen, op 24 juni 2022 een bezoek aan de Zwaan in Vinkel waar molenaar Hans Kappen de groep ontvangt.
* Module Molens Boschlogie: om inwoners van de Meijerij kennis te laten nemen van het molenerfgoed. De werkgroep Boschlogie, in persoon van Sjan Kivits, staat hiervoor open. De syllabus van René Vogels dienst als basis en wordt gedigitaliseerd. De start wordt voorzien in 2023, met als docenten Jan Lelijveld en Joep van Vugt.
* Geschiedenis over de molens van 's-Hertogenbosch: los van historie en wel/niet realiseren van een boek over de Molens van ’s-Hertogenbosch, kan worden vastgesteld dat veel documentatie beschikbaar is, wat voortkomt uit onderzoek en archieven in voorgaande jaren. Een eerdere commissie heeft in de jaren 2008 – 2009 getracht zich hard te maken om te komen tot een goed gedocumenteerde uitgave, wat hélaas niet heeft geleid tot een besluit om ook daadwerkelijk te komen tot realisatie.Een samenvatting voor het boek over ‘De Molens van ’s-Hertogenbosch’, opgetekend door Nico Jurgens, geeft in (concept) een inkijk wat betreft de onderwerpen. Onderzoek is nodig om vast te stellen in welke vorm de geschiedenis kan worden beschreven en met wie dat kan worden gerealiseerd. Door de betrokkenheid van Piet-Hein van Halder die veel zaken heeft onderzocht, kan gebruik worden gemaakt van een ruwe verzameling van gegevens/informatie en boeken waaronder een boek over De Watermolens, Verzamelwerk Molens binnen en buiten de stad 1377 – 1939 en boek De Opwettense Watermolen. Realisatie van het boek over ‘De molens van ’s-Hertogenbosch’ is iets van zéér lange adem. Veel zaken kunnen vooralsnog niet worden benoemd zoals goede regievoering, het werven van auteur(s), onderzoek door bijvoorbeeld studenten media/informatica en communicatie, doorlooptijd, uitgever en definitieve kosten. Met de kennis van nu en de wetenschap dat de kosten van een dergelijk project het budget van de vereniging zeer ruim zal overstijgen, acht het bestuur het niet wenselijk om voor deze optie groen licht te geven.
* Realisatie rosmolen: Een nadrukkelijke wens die al vele jaren wordt nagestreefd, maar vooralsnog niet heeft geleid tot daadkracht binnen organisaties welke betrokken waren. Binnen een convenant van vier gemeenten waar cultuur en erfgoed samenkomen met betrokkenheid van de heemkundekringen zal worden gekeken of er een voedingsbodem aanwezig is voor het inbrengen van een project herbouw Rosmolen. Hiervoor is het noodzakelijk om beschikbare documenten uit het verleden te inventariseren, evenals het vastleggen van feitenmateriaal en inzicht verschaffen in het speelveld. Jan Lelijveld en Jo Bemelmans zijn hebben op zich genomen het schrijven van een projectvoorstel dat op de agenda van het convenant geplaatst zal worden Bij het uitgaan van deze nieuwsbrief is nog niet duidelijk in welke mate het convenant zich bindt aan het voorstel tot realisatie Rosmolen. Pas bij een (enthousiast) akkoord hierover kunnen we gaan werken aan een projectplan en de mogelijkheden tot financiering ervan.
*Algemene Leden Vergadering
De ALV op 24 september 2022 zal plaatsvinden op locatie De Zwaan in Vinkel. Aansluitend aan de ALV wordt uitgebreid de mogelijkheid geboden om kennis te maken met de molen en zal een buffet worden aangeboden aan alle leden van de vereniging ter afsluiting van de tijd dat we kennis hebben mogen delen over het molen erfgoed.
Het bestuur van de Vereniging Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch, wenst u een fijne vakantie toe en kijkt uit naar onze ontmoeting op 24 september 2022.