
Op maandag 12 augustus is de Beschermheer van de Vereniging “De Hollandsche Molen”, Prins Friso, overleden. Evenals bij het overlijden van zijn vader Prins Claus werden de Nederlandse (vrijwillige) molenaars verzocht hun molen tot en met de begrafenis in de rouwstand te zetten. Op vrijdag 16 augustus ging ik op pad om o.a. de Rosmalense molen in de rouwstand te fotograferen. Tot mijn verbazing zag ik bij aankomst dat René en Piet bezig waren de molen te versieren met vlaggetjes en de Rosmalense, Brabantse en 2x Nederlandse vlag. Wat bleek: op deze vrijdag trouwde de dochter van onze 3e molenaar, Frans Hollander. Zij had een afspraak om haar trouwfoto’s op de molen te laten maken. Deze dag moest voor haar en haar aanstaande een prachtige dag worden, vandaar de inspanning van de oudste 2 molenaars. Vreugd’ en verdriet ligt dicht bij elkaar bleek maar weer eens. Zodoende ging ik na een praatje en bakkie troost eerst op weg naar de Kilsdonkse molen.
Deze molen lag er prachtig bij in zijn rouwstand.
Later die middag toog ik opnieuw naar de molen van Rosmalen. En ja, zoals René en Piet hadden gezegd, de molen stond weer in de rouw.

Op Monumentenzondag 15 september jl. is door wethouder van Olphen de nieuwe keerwand van de molenbelt langs de Molenstraat onthuld. Dit samen met de hieraan opgehangen roeden, die jaren op de molenbelt hebben gelegen. Deze roeden van de firma Fransen zijn gerestaureerd. Roeden vormen het wiekenkruis en waren tot in de 19e eeuw van hout.
Sinds midden 19e eeuw werden de roedes geleidelijk vervangen door ijzeren roeden. Pot-roeden - lange ijzeren platen vastgeklonken met vier hoeklijnen en klinknagels - van de firma Pot (Elshout-Kinderdijk) zijn het meest bekend. Op de Standerdmolen van Rosmalen zijn roeden van de firma Fransen (Vierlingsbeek) gebruikt. Deze werden gemaakt van 2 ijzeren platen met omgezette randen waar tegen twee vlakke stroken werden geklonken. De Fransen-roede leek slapper maar was veerkrachtiger dan de Pot-roede. Na 1945 werden de roedes voortaan gelast. Deze in ca. 1917 gemaakte Fransen-roeden zijn hier in Rosmalen gestoken in 1943. In 1987 resp. 1996 zijn ze beurtelings vervangen door gelaste roeden van de firma Derkx.
Informatie over de roeden van de molen vindt u aan de linkerkant op de keerwand. Aan de rechterkant is een informatiebord over de molen aangebracht.


Zaterdag 28 september vertrokken we met ca. 25 deelnemers richting West Brabant. De eerste molen die we aandeden was de “Bisschopsmolen” te Etten-Leur. Deze ronde stenen stellingkorenmolen, aan de Bisschopsmolenstraat in Etten, dateert uit 1744. De bisschop van Antwerpen (deze streek behoorde bij het Bisdom Antwerpen destijds) liet in dat jaar deze molen als opvolger van een standerdmolen van de abdij uit Bornem. De naam verwijst hiernaar. In de stenen romp zit een gedenksteen ingemetseld met Latijnse tekst. Op deze plek stond al vóór 1292 heeft een molen. De molen bevat twee koppels stenen. Er wordt weer af en toe graan gemalen. Het luiwerk kan door de molen aangedreven worden. Op de baard staat links het wapen van de Antwerpse bisschop, rechts het wapen van Etten-Leur met ertussen in een zonnerad als symbool van vruchtbaarheid.
Onder in de molen zit een uurwerkmaker met zijn werkplaats en winkel.

De molen heeft Pot-roeden gekregen begin jaren vijftig, afkomstig van een afgebroken molen in Oirschot. In 1972 zijn er fokwieken aangebracht en in 1990 heeft de molenaar de bovenas van achteraf doorboord om de remkleppen bedienbaar te maken.
Er staat een plansichter, een heen en weer gaande zeef voor het zeven van gemalen graan. De plansichter is eind 19e eeuw uitgevonden. De machine heeft 8-15 zeven, die in meerdere afdelingen gestapeld zijn. Op elke zeeflaag bewegen kleine borsteltjes of werfels, die ervoor moeten zorgen dat de zeven niet dicht gaan zitten. De maaswijdte van de zeven in een zevenstapel loopt van ongeveer 100 tot 1000 µm, waardoor het gemalen graan verdeeld wordt in meel, fijngries, gries en zemelen. Helaas kon deze niet gedemonstreerd worden door het inmiddels ontbreken van elektra in de molen. De molen bevat twee koppels stenen, één 17-der kunst- en één 17-der Franse stenen. De elektrisch aan te drijven Jakobsladder ligt gedemonteerd onder in de molen.

Op naar de volgende molen. Maar… dat verslag volgt in de volgende Nieuwsbrief.
Excursies 2014:
Het bestuur is al druk bezig met dit excursie programma.
In mei staat één van de watermolens in Nuenen op het programma en zo mogelijk een museum in de buurt.
De najaarsexcursie - weer met de bus - zal op zaterdag 27 september gaan naar Gelderland en Duitsland, net over de grens. We bezoeken dan o.a. een molensteenmakerij.
In onze vorige Nieuwsbrief meldde René u dat de verbinding met de SHBM vanuit onze vereniging (in ieder geval voorlopig) is gestopt. De Stichting HBM heeft tot nu toe voor een specifieke vraag een beroep op onze verenging gedaan. René heeft informatie hierover verstrekt.
Verder nieuws. Opnieuw zijn studenten van de Avans Hogeschool met een vervolgonderzoek naar de haalbaarheid bezig. Er zijn contacten met de gemeente over een mogelijke plaats op het nieuwe Wilhelminaplein. Of herbouw echt doorgaat is nog met veel vraagtekens omgeven. De komende twee jaar moet daar nog hard voor gewerkt worden.
Petra Cornelisse (webmaster) zal binnenkort weer bepaalde rubrieken updaten, o.a. home. Zij is nog bezig met de uitbreiding van het fotoboek op www.bosschemolens.nl .
Wijziging rekeningen in IBAN nummers (Piet Lemmens)
Van alle rekeningen van leden die een machtiging hebben afgegeven heb ik de IBAN nummers verzameld. Van de RABO bank hebben wij een incassanten - ID gekregen (NL30ZZZ171793630000).
Op 28-10-2013 heb ik via een online workshop van de RABO Bank informatie gekregen hoe alles in te voeren. Voor ieder lid heb ik een machtigingskenmerk vastgesteld bv. voor de secretaris (EV) 09-034. De eerste 2 cijfers staan voor het jaar waarin de machtiging door het lid is ondertekend; de laatste 3 cijfers verwijst naar de volgorde binnen dat jaar of het alfabet. Van de bestaande machtigingen moet 2009 als datum ondertekening worden vermeld, zodat de bank weet dat dit een oud machtiging is. De oude machtigingen heb ik voorzien van stickers met het Incasso ID nummer, het nieuwe IBAN-nummer, de Naam van het lid, het Machtigingskenmerk en de Datum van ondertekening. Volgend jaar krijgt u vóór tot incassering wordt overgegaan een persoonlijk bericht van mij met deze gegevens en de datum waarop geïncasseerd gaat worden.
Dit te uwer informatie.
Ledenwerving (Liesbeth Verhoeven)
Ons ledenaantal blijft zo rond de 115 schommelen. Blijf u best doen om vrienden, kennissen ook met kinderen te enthousiasmeren. Want bij een definitieve beslissing of een molen kan worden herbouwd is een breed draagvlak in de bevolking zeer belangrijk.
Sponsoren en Ondernemersvragen.nl (Wim Jansen)
Wij hebben ons als vereniging aangemeld voor een nieuw initiatief, namelijk “ Ondernemingsvragen.nl “ genaamd, waarmee we hopen onze leden, sponsoren en relaties een plezier te doen.
Ondernemingsvragen.nl is een initiatief dat in de dagelijkse praktijk ondernemers bijstaat met advies op diverse vakgebieden. Dit varieert van arbeidsdeskundige of juridische bijstand tot commerciële ondersteuning en advies op het gebied van efficiencyverbetering. Ieder van deze ondernemers wordt dagelijks geconfronteerd met vragen waarvan een groot deel ook steeds vaak dezelfde achtergronden hebben of hetzelfde specifieke onderwerp betreffen. Vragen als:
- aan welke zaken moet ik denken als ik een arbeidsovereenkomst opstel?
- op welke manier kan ik mezelf meer inzicht geven in mijn buitendienst?
- hoe ga ik om met debiteuren die niet betalen? Ik wil mijn geld, maar wil de relatie niet op het spel zetten?
- heb ik de juiste algemene voorwaarden en zit mijn verkoopcontract goed in elkaar?
Geïnteresseerden kunnen zich via www.ondernemingsvragen.nl aanmelden als potentiële abonnee. Na de aanmelding ontvangen ze van Ondernemingsvragen.nl nadere informatie en een overeenkomst die dient te worden ondertekend. In een begeleidende mail zal hen worden gevraagd of en zo ja via welke vereniging ze op de website zijn gekomen.
10% van het abonnementsgeld zal in de vorm van een donatie worden overgemaakt aan de verenigingskas. De kosten van de diverse abonnementen treft u aan op de website www.ondernemingsvragen.nl
Wij hopen met dit initiatief een combinatie van twee werelden te bereiken, die elkaar versterken. Onze vereniging creëert additionele financiële middelen en kan haar sponsoren ook fysiek iets teruggeven waar men iets aan heeft. Ondernemers kunnen niet alleen gebruik maken van deze mogelijkheden, maar kunnen daarmee tevens hun favoriete vereniging steunen.
Jaarafsluiting (Wim Jansen)
De jaarafsluiting zal plaatsvinden op de Standerdmolen Rosmalen op zondag 29 december 2013 van 14.00 tot 16.00 uur. Voor koffie / Glühwein, frisdrank voor de kinderen en worstenbroodjes wordt gezorgd. De vuurkorven zullen extra warmte brengen. Een aankondiging per email hebt u inmiddels ontvangen.
ALV (Liesbeth Verhoeven)
De ALV zal worden gehouden op zaterdag 22 februari 2014. Aanvang 14.00 uur. De locatie wordt nog vastgesteld.
ANBI-regeling (Wim Jansen - Liesbeth Verhoeven)
Onze vereniging is een ANBI/ instelling en zelfs een Culturele ANBI. Dat wil zeggen dat u uw gift aan de vereniging mag aftrekken en zelfs met 25 % mag verhogen. U kunt dit op het Belasting Aangifte Formulier aangeven bij Giften met vermelding “ANBI beschikking Fiscaalnummer 814770253 / dossiernummer 66216. Op de website zal een rubriek ANBI komen.
Tot slot
We gaan weer de kou en de donkere dagen tegemoet. Kerst brengt licht en na de kerstdagen gaan de dagen alweer lengen. Iedereen een hele fijne Kerst en Jaarwisseling toegewenst. Hoewel het voor sommigen onder ons een Kerst met weemoed en verdriet kan zijn.
Nieuwjaar is ook een tijd voor goede voornemens. Daarom, blijf lid en misschien kunt u nog mensen interesseren om lid te worden.
De volgende nieuwsbrief verschijnt waarschijnlijk in februari 2014.
Uw bestuur