Aanbieden 1e exemplaar Boek ‘De Molens van Rosmalen’ (Liesbeth Verhoeven)
Op dinsdag 4 september jl. was het dan zover. Tijdens de ‘Bossche Monumentenavond’ heeft René Vogels een inleiding gegeven over het tot stand komen van het boek ‘De Molens van Rosmalen: Zeven eeuwen malen voor boer, bakker en burger’. Na het bedanken van o.a. Liesbeth Verhoeven en Piet Lemmens voor de veel omvattende administratieve en financiële verwerking heeft hij de hoofdstukken van het boek één voor één belicht. Daarna heeft onze voorzitter Wim T.Jansen tijdens zijn introductie van het boek de auteurs verzocht op het podium plaats te nemen voorafgaande aan het aanbieden van het 1e exemplaar van het boek aan wethouder Huib van Olden. Na ontvangst van het eerste boek heeft de wethouder nog een woordje gesproken.
Foto´s Paul Kriele
Enkele leden van onze vereniging zijn ook aanwezig geweest deze avond.
In de “State of the Monument” heeft de voorzitter van de Stichting
‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg Henk van Beers de laureaat van 2018 bekend gemaakt. Dit is de stichting ABC (archeologie-bouwhistorie en cultuur), in persoon van de voorzitter Ton Nelissen.
Stand van zaken m.b.t. het Molenboek (René Vogels-Liesbeth Verhoeven)
Vorig jaar rond deze tijd startte de voorverkoop van ons boek over ‘De Molens van Rosmalen’. We wisten toen dat bij een te drukken aantal van 1000 exemplaren het break-even point rond de 600 verkochte boeken zou moeten liggen.
Aanvankelijk verliep de verkoop erg goed, maar na enkele maanden leek het alsof de rek er uit was. Het aantal leden van de Club van Duiz€nd en de Club van Hond€rd stagneerde en nieuwe sponsoren dienden zich niet (meer) aan.
Door het kiezen van aan andere drukker en het bijstellen van de oplage naar 700, kregen we een andere begroting te zien die de break-even terugbracht naar 400 te verkopen boeken tegen de voorintekenprijs. We zaten toen al voorbij de 330.
Medio mei/begin juni konden we beslissen om het boek te laten drukken en kwam de eindredactie op stoom: auteursoverleg; tekstcorrecties; nieuwe foto’s; etc. Het was even stressen en Liesbeth (verkoopadministratie) en Piet (klaarmaken van de incasso’s) begonnen overuren te maken. Na het corrigeren van de teksten door de corrector Tineke van Rijn heeft de eindredactie de puntjes op de ‘i’ gezet.
In juli was de grafisch ontwerper, Patrick Lijdsman, klaar met het verwerken van de tekstcorrecties en de laatste nieuwe foto’s (Jeanny Hollander en Nancy van Roosmalen). “Het slot ging er op” door alles naar de drukker (EMP, Vught) te sturen. Toch hebben we nog een week heen en weer gemaild/gebeld omdat er nog wat zaken qua lay-out beter konden.
Dan komt het onvermijdelijke: de drukker is begonnen aan de 700 boeken. Twee weken later, medio augustus, zijn zowel bij Wim T, onze voorzitter, als bij mij in Geffen een pallet met 25 dozen -350 boeken - bezorgd.
Terwijl penningmeester Piet genoot van een welverdiende vakantie in China deed de Rabobank zijn best om het geld via incasso’s binnen te halen. Op een enkel incidentje na zijn ze vlekkeloos verwerkt en kon Piet na terugkeer de facturen van grafisch ontwerper en drukker betalen.
De voorverkoop was inmiddels gestopt, maar nog druppelden bestellingen bij Liesbeth binnen via mail en post. Het was nu wachten op de boekpresentatie op 4 september in Perron 3 te Rosmalen. Meteen de dag daarna is de distributie van de inmiddels bijna 500 verkochte boeken begonnen. Op 9 en 15 september jl. heeft zo’n 80% van de ‘ca. 50 afhalers’ zijn of haar exemplaar op de molen ook opgehaald. Na een maand was vrijwel alles toegestuurd, uitgeleverd of bezorgd. Tot in Zuid-Amerika en Canada toe. De laatste bestelde exemplaren vinden volgens afspraak in november hun plaats van bestemming.
Inmiddels staat het boek in de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg (zij hebben het meteen eind 2017 besteld). De Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) heeft het gevraagde presentexemplaar ontvangen. Ook het documentatiecentrum van De Hollandsche Molen (Amsterdam) heeft een presentexemplaar. Zij plaatsen in het volgende nummer van Molennieuws een boekbespreking. Iedere Rosmalense school heeft – dankzij sponsoring – een boek voor haar bibliotheek. De gemeente ’s-Hertogenbosch was – met 125 boeken - de grootste afnemer en menig medewerker heeft inmiddels een exemplaar.
Koop je binnenkort een huis via Makelaar Abelen dan is de kans groot dat je ons boek ontvangt in plaats van een fles wijn. En dat zou zomaar ook kunnen gebeuren als je dat bij Hoffspoor notarissen laat vastleggen.
Bijna 25 leden van onze vereniging kochten een of meerdere boeken en sommigen hebben zichzelf een (of meer) boek (-en) cadeau gedaan door meer dan 9 boeken aan de man/vrouw te brengen. Een beloning voor het meehelpen bij de voorverkoop.
Voor hen die nog geen boek hebben gekocht of die misschien niet weten wat ze met Sinterklaas moeten kopen, is het aan te raden om niet te wachten want de laatste 70 boeken liggen “te trillen van ongeduld” om gekocht te worden.
Wacht dus niet tot het laatste moment en richt je tot ons secretariaat of ga naar de diverse boekwinkels (Heinen, D’n Omslag; The Read Shop) of het Kringhuis (Parade) of het VVV (’s-Hertogenbosch).
Vervolg Artikelenreeks over de molens van Rosmalen verschenen in Rosbode en Stadsblad.
De (Friese) stellingmolen van Duffhues (1903-1976) (Quirien van Hirtum)
Hij bestaat nog! Een beetje… Als je in de Deken Fritsenstraat rechtsaf de Pastoor Coolenstraat inslaat, zie je aan de rechterkant de met riet bedekte molenromp van de oude stellingmolen van Duffhues.
Met Pieter, het tweede kind uit het huwelijk van Johannes Duffhues en Elisabeth Coppes, begint de molengeschiedenis van de tweede wind-korenmolen in Rosmalen.
Hij komt van zijn geboorteplaats Veghel naar Rosmalen en trouwt daar op 6 september 1902 met Theodora Lahey. Een maand later koopt hij – naar aanleiding van een advertentie in de krant – een stellingmolen in Drachten van molenaar Liewe Durksz die daar nog meer molens bezat.
Blijkbaar was wind alleen een te onzekere factor om te kunnen malen, want in 1918 plaatst hij een benzinemotor om de stenen aan te drijven. Een aantal jaren later wordt in 1931 een dieselmotor gekocht. Er wordt ook een extra koppel stenen aangeschaft, waardoor er dus altijd gemalen kon worden.
Een jaar later (1932) stopt Pieter Duffhues als molenaar en zijn oudste zoon Jo en diens vrouw Cato de Werd nemen het bedrijf over. Jo laat in 1934 de molen restaureren, waarbij de houten onderbouw wordt vervangen door een stenen.
De oorlogsjaren waren moeilijk. Vaak was er onvoldoende of helemaal geen dieselolie, zodat er alleen maar op windkracht gemalen kon worden. ’s Nachts werd er nooit gemalen, omdat alles verduisterd moest zijn. Overdag waren er ook beperkingen, omdat de Duitsers bang waren dat met de stand van de wieken geheime boodschappen aan het verzet en de geallieerden zouden worden doorgegeven. Bovendien voerden de Duitsers graancontrole uit, dat wil zeggen dat er niet méér graan gemalen mocht worden dan de toegestane hoeveelheid.
Meteen na de oorlog, misschien wel ten gevolge van de oorlog m werd Jo Duffhues ernstig ziek. Hij moet in het sanatorium in Son worden opgenomen en is nooit meer in staat geweest om zijn zware vak uit te oefenen. Daarom wordt zoon Wim, die in Nijmegen bij de Dominicanen studeerde, op 14-jarige leeftijd van het internaat gehaald om in het molenaarsvak te worden opgeleid.
In de tweede helft van de vijftiger jaren wordt het bedrijf uitgebreid met een zgn. elektrische hamermolen. In feite waren er toen drie maalsystemen mogelijk: de windmolen, de maalderij met de dieselmotor en de elektrische hamermolen. Deze zijn echter nooit tegelijkertijd gebruikt.
Het assortiment wordt uitgebreid en men gaat ook kant- en klare fabrieksvoeders verkopen. Met de opkomst van de groet mengvoederfabrieken werd het malen allengs minder en daardoor raakte de molen in verval. Vanwege gevaar voor de omgeving worden in 1959 de wieken verwijderd. Kort daarna volgen de kap en het kruiwerk en blijft alleen de romp op de stenen onderbouw nog staan.
Algemene Leden Vergadering (ALV) in 2019 (Liesbeth Verhoeven)
Als bestuur hebben we reeds een datum vastgelegd voor de ALV in het komende jaar.
Deze zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 23 februari 2019 om 14.00 uur in het JBAC. Noteert u vast de datum. U krijgt t.zt. de uitnodiging en de stukken nog.
Alvast ter informatie. Er kom(t)en vacature(s) in het bestuur. Wie van u wil ons komen versterken? Wij hopen dat iemand zich meldt bij de secretaris.
Heeft u nog nadere informatie over wat het inhoud dan kunt u altijd contact opnemen per mail of telefoon met voorzitter of secretaris. De telefoonnummers staan op de website www.bosschemolens.nl.
Vraag om verslag excursie 29 september 2018 (Liesbeth Verhoeven)
Wie van de deelnemers aan deze najaarsexcursie naar Vinkel wil hiervan een verslagje schrijven. Ik heb vanwege een cursus Boschlogie verstek moeten laten gaan. Foto’s heb ik wel. Ik hoop dat iemand van u een verslag naar mij wil sturen.
E-adres staat bovenaan de Nieuwsbrief.
De nog verschuldigde verslagen van de
vorige twee excursies volgen binnenkort.
Molennieuws omgeving
Wij ontvingen van de Vinkelse Molen ook het volgende bericht
Elke 3e zondag van de maand komt in de ontmoetingsruimte een smartlappenkoor op bezoek. De aanvang is om altijd om 13.30uur. Iedereen is van harte welkom om mee te komen zingen. Gratis entree.
Stichting De Vinkelse Molen.
Wanneer wij bericht krijgen over de plaatsing van de achtkant in Vinkel zullen wij u dat laten weten. Deze plaatsing is inmiddels naar 2019 verschoven, mogelijk in maart.
Nieuwjaarwensen
Noteert u vast in uw oude / nieuwe agenda:
Het bestuur van de vereniging en de molenaars nodigen de leden en de buurt uit op zondag 6 januari 2019 van 14.00-16.—uur op de molen. U krijgt nog nader bericht.
Tot slot
Wij wensen u allen prettige Sinterklaasdagen.
Uw Bestuur