Op zondag 28 december hebben wij, ondanks de gladheid als gevolg van de 15 cm natte sneeuw en de vorst, bij de jaarafsluiting op de molen weer ca. 40 leden en buurtgenoten van de molen mogen ontvangen om onder het genot van Glühwein / koffie of limonade en worstenbroodjes gezellig te praten. Onder de bezoekers waren ook ca. 5 kinderen. 13 leden hebben zich afgemeld en ons per mail een goede jaarafsluiting en goed 2015 toegewenst. Door de ijsafzetting op de wieken en de trap zijn er geen rondleidingen geweest en heeft de molen niet gedraaid. De bijeenkomst was deze keer van 15.00-17.00 uur , reden volgt hierna.
Op zondag 28 december hebben wij, ondanks de gladheid als gevolg van de 15 cm natte sneeuw en de vorst, bij de jaarafsluiting op de molen weer ca. 40 leden en buurtgenoten van de molen mogen ontvangen om onder het genot van Glühwein / koffie of limonade en worstenbroodjes gezellig te praten. Onder de bezoekers waren ook ca. 5 kinderen. 13 leden hebben zich afgemeld en ons per mail een goede jaarafsluiting en goed 2015 toegewenst. Door de ijsafzetting op de wieken en de trap zijn er geen rondleidingen geweest en heeft de molen niet gedraaid. De bijeenkomst was deze keer van 15.00-17.00 uur , reden volgt hierna.
Om half vijf is de nieuwe aanlichting van de molen door Piet Verstappen, overbuurman van en toezichthouder op de molen, officieel in werking gesteld. Na een aantal weken in het donker te hebben gestaan omdat de oude houten verlichtingspalen door houtrot niet meer veilig waren, is de renovatie door de gemeente nog net voor deze zondag klaar gekomen. Met de LED-verlichting is aanlichten in uni- kleur of verschillende kleuren mogelijk. Tevens zijn de houten palen waaraan de kruiketting wordt vastgelegd vernieuwd. Komend jaar volgt nog de uitvlakking van de molenbelt en wordt het gras weer ingezaaid.
Op zaterdagmiddag 28 februari jl. hebben 24 leden acte de présence gegeven; 26 leden hebben zich afgemeld hiervoor. Ook deze keer konden wij weer in een zaal van het JBAC terecht. De chocoladebol kregen wij opnieuw aangeboden. Na de opening is een kort moment stilte om in deze vergadering nogmaals Frans van Een bergen te gedenken. Het concept verslag van de Algemene Leden Vergadering van 2014 is goedgekeurd evenals het Jaarverslag. Rob Hoogenboom meldt dat hij de anonieme schrijver van het stukje over de Jaarafsluiting in het Stadsblad van 7 januari jl. is. Men heeft abusievelijk zijn naam niet vermeld.
Het Financieel Jaarverslag wordt goedgekeurd en de ALV stemt in met het verzoek van de Kascommissie, bij monde van Dorry Derhaag, om het bestuur decharge te verlenen voor het in 2014 gevoerde beleid. De begroting voor 2015 is goedgekeurd.
Dorry Derhaag wordt als aftredend kascommissielid bedankt voor haar inzet.
Frans van Noppen meldt zich als nieuw lid voor de kascontrolecommissie. Deze bestaat dan nu uit Bob Radsma, Willy Wartenberg en Frans van Noppen (reserve).
De contributie blijft voor 2016 €10 voor leden en €5 voor donateurs. Het aantal leden daalt licht de laatste twee jaar maar blijft nog altijd boven de 100. De aanwas dekt het vertrek niet. Daarom wordt een oproep gedaan aan de leden om te proberen nieuwe leden te werven.
Liesbeth is herkozen als bestuurslid. Voor de vacature van Frans heeft zich niemand gemeld.
De komende activiteiten zijn kort besproken. De jubileum dagexcursie naar Schiedam en de najaarsexcursie naar de regio Budel - Valkenswaard. Om half vier is de vergadering gesloten. 20 leden gingen mee naar de Zwanenbroedershuis voor de rondleiding. Daar werden we verrast. De nieuwe introductie- DVD was sinds kort in gebruik. Dit is een hele mooie presentatie over de stad, Jeroen Bosch en de Zwanenbroeders door René Bastiaanse. De moeite waard om te gaan zien.
Tien Jaar ‘VRIENDEN van de MOLENS van ’s-HERTOGENBOSCH (René Vogels)
“Hee Vogeltje, kende gij nie iets vertellen over de meules van Den Bosch?”
Deze vraag ligt eigenlijk aan de basis van onze vereniging. Het was Nort Lammers die in 1996 die vraag aan mij stelde en ik had thuis wel eens een foto van de molen van Van Esch onder ogen gehad. Dus… er moest iets/meer zijn.
Ik kreeg de artikelen van Nico Jurgens “Een molenwandeling over de stadswallen” onder ogen. Met toestemming van Nico bewerkte ik bovenstaand verhaal tot de eerste versie van mijn syllabus “Molens van ’s-Hertogenbosch” voor de Boschlogie III module “Molens”. In het voorjaar van 1998 gaf ik deze voor de eerste keer aan 6 Boschlogie-cursisten. Inmiddels zijn er meer dan 250 “molenboschlogen”.
In 2002 (september) werd, op initiatief van Cor Gilhaus, de werkgroep “Molens”, van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch op gericht. Ik sloot me aan, ook al was ik nog niet eens lid van De Kring. Ilonca de Ridder, destijds PR-medewerker van De Kring, adviseerde de werkgroep draagvlak voor onze (herbouw-) plannen te kweken. Een molenvriendenvereniging zou draagvlak onder de bevolking moeten bewerkstelligen.
Begin 2005 werden de eerste plannen gemaakt en werden alle 95 molenboschlogen, oud-cursisten, uitgenodigd. Op 16 april kwamen 40 belangstellenden op het Koning Willem I College bijeen. Daar werd besloten tot de oprichting van een vereniging en werd een interimbestuur/ statutencommissie gekozen. Wijlen Frans van Eenbergen, Piet Lemmens en ik René Vogels gingen aan de slag om Statuten te maken.
Op zaterdag 4 juni 2005 werden deze, na een aantal wijzigingen, aangenomen en goedgekeurd door toen inmiddels al iets meer dan 50 leden. In die vergadering werd een definitief bestuur gekozen, dat de opdracht kreeg om de Statuten te laten registreren bij de notaris. Dat geschiedde op 28 juni 2005 bij “onze” Notaris Groeneweg te Heesch.
We maakten een wervende folder en boden het eerste exemplaar aan aan wethouder Roderick van de Mortel. Het ledenaantal groeide gestaag van 50 (2005) naar 118 (2010). De laatste jaren schommelen we rond de 110.
De tweede algemene ledenvergadering (de eerste jaarvergadering) – in Heusden -werd vooraf gegaan door een molenexcursie. Een goede formule die we nog een aantal keren zouden toepassen: Ravenstein, Den Dungen. Weet u nog?
Later kwamen de excursies op zichzelf te staan en besloten we ook vaker dan 1x per jaar op pad te gaan. Tenslotte waren we rond ’s-Hertogenbosch wel zo’n beetje uitgekeken en wilden we “Nederland Molenland” zien. De gekozen formule: in het voorjaar ergens in Brabant en in het najaar (meestal september) een dagexcursie ergens in Nederland blijkt een goede. Vooral het besluit om deze laatste excursie voortaan met een bus te doen is goed gebleken.
Ons 1e lustrum in 2010 vierden wij met een dagexcursie naar de molens van Oisterwijk, Moergestel en Hilvarenbeek en een lekkere lunch aan De Brink.
Voor de viering van ons 10-jarig bestaan dit jaar hebben we de voor- en najaarsexcursie deze keer een keertje omgedraaid. Op vrijdag 26 juni 2015 hebben we dit 2e lustrum gevierd in Schiedam met een feestelijk programma rond de datum dat onze vereniging werd opgericht.
Jubileumexcursie (Liesbeth Verhoeven +foto’s)
Op deze vrijdag 26 juni vertrokken exact om 8.00 uur 32 leden naar Schiedam. Drie leden moesten door ziekte afzeggen. 9.30 uur werden we in de Nolet ontvangen met koffie en een molenkoekje. De Nolet is een particuliere molen gebouwd door de graanjenever firma Nolet in 2006. In een leuke, bevlogen inleiding, doorspekt met grappen vertelde Barend, van de “koude kant” van de familie Nolet, over het bedrijf en haar producten, waarom vooral voor de Amerikaanse markt wordt gestookt. De filosofie van het bedrijf: ‘je eigen broek ophouden’, alleen investeren als je het geld er voor hebt en zelf alles in de hand houden. Verder waarom de molen gebouwd is; waarom men geen reclame maakt maar mensen ontvangt in de molen uitleg geeft en rondleidt in het bedrijf, wel op veilige afstand van de bedrijfsprocessen. De firma Nolet is een familiebedrijf, de 11e generatie staat nu aan het roer.
Hierna terug naar beneden en startte in twee groepen de rondleiding door het bedrijf. Langs de oude Ketel 1 en Ketel 2, de modernere ketels, de oude kantoren , de inpakafdeling. de bottellijn lag net stil in de middagpauze. Via een tunnel onder het water is het opslaggebouw aan de overkant aan de Buitenhavenweg te bereiken
Hard lopen was het naar de fluisterrondvaartboot die 300m verderop, richting centrum, aan de Hooikade op ons lag te wachten. Het volgende uur ging het door de verschillende havens van Schiedam o.a. langs de Nieuwe Palmboom, en de Kameel (deze molen is pas herbouwd op ongeveer zijn oude plaats aan de stadsgracht en staat deels in het water). Langs mooi gerestaureerde panden en pandjes, maar ook vervallen fabrieksgebouwen, diverse bruggen waarvan een enkele open moest om ons te laten passeren.
Dit lunchadres ‘Proeflokaal Het Sterretje’ was ooit een boerderij en nu een van de oudste cafés van Schiedam. In de voormalige ‘Stallen’ kan men grotere groepen ontvangen.
Precies tegenover dit café ligt een monumentje dat het herinnert aan de molen die hier ooit heeft gestaan, nl. MOOLE “DE MEYBOOM”
De voorganger daarvan, standaardmolen “de Zuidmolen” ± 1383 – 1663, stond op weer een iets andere plaats (I) en was een van de oudste windmolens van de stad.
Deze aquarel, van Pieter Daniel van der Burgh, moet in die tussentijd zijn gemaakt, waarschijnlijk tussen 1853 en 1855.
Najaarsexcursie (Liesbeth Verhoeven)
De najaarsexcursie op zaterdag 19 september is inmiddels voorbij. 16 leden gingen mee. 22 leden hebben zich afgemeld. Op deze dag waren meerdere activiteiten zoals Den Bosch Maritiem en viering 25 jaar Boschlogie waar enkele trouwe deelnemers van onze excursies naar toe zijn gegaan. Het verslag van deze dag vindt u in de volgende nieuwsbrief van begin december.
Ander molen nieuws (Liesbeth Verhoeven)
Molen “de Zwaan” in Vinkel is in 1964 afgebroken. In Vinkel is nu een stichting aktief die deze molen wil herbouwen. De molen werd in 1884 gebouwd met onderdelen die van diverse molens in het land afkomstig waren. Mogelijk kwamen onderdelen van de maalinrichting van de Bossche molen Nooit Gedagt die van 1800 tot 1883 op Bastion Maria heeft gestaan. Op de website van deze molen is te volgen hoever men is met de plannen en wat men al gerealiseerd (molenbelt met ontmoetingsruimte) heeft. Zie http://www.vinkelsemolen.nl .
Molen “Hertogin van Brabant” in Drunen heeft op 1 mei 2015 zijn kap en wieken weer teruggekregen. Net zoals bij het verwijderen van de kap zat de binnenroede, nu met hekwerk,bij het terugplaatsen op zijn plaats. Op 20 mei heeft de molen alweer gedraaid. Nu moet de molen nog maalvaardig worden gemaakt. Het is als je over de A59 rijdt, ondanks de geluidswal, een prachtig gezicht.
Eind juli 2014 was ik in de buurt van Oploo en besloot te kijken naar die molen waar nog iets van een Bossche molen in zou zitten. Oploo wordt al in 1393 genoemd als de nederzetting Plo aan de beek “de Vloet”, die het water uit de peel naar de Maas afvoert. Plo werd groter en werd “De Heerlyckheit Plo” met kasteeltje. De korenmolen De Korenbloem stond vóór 1663 in ’s-Hertogenbosch; welke van de Bossche middeleeuwse standerdmolens het was, is nog niet bekend. Nico Jurgens heeft hier onderzoek naar gedaan. Na 1663 is de molen verplaatst naar Halder bij St.Michielsgestel. In 1843 werd de molen door de bouwheer Peter Peters verplaatst naar Oploo en werd door deze laatste op de Genenberg de witte stenen molen die daar nog altijd staat gebouwd.
Tot 1952 werd de molen door de molenaars Rutten gebruikt; in 1966 werd de molen gerestaureerd en werd de gemeente eerst deels, later volledig eigenaar. Helaas was de molen niet open. Net toen ik weg wilde gaan kwam er een fietser aan die de molen wel open wilde maken als ik binnen wilde kijken. Hij heeft de sleutel om door de week toezicht op de molen te houden. Welk deel nog uit de oude Bossche molen zou stammenwas hem onbekend. Daarvoor zou ik op een zaterdag moeten komen; de molen is dan van 9.00 tot 12.00u open en de vrijwillige molenaar wist dat wel. Hij vertelde over de er tegenoverstaande watermolen “de Olliemeulen” die deels in gebruik is bij zijn Schuttersgilde St. Matthias. De oliemolen kan nog graan malen, maar de molenvijver zit helaas bijna dichtgegroeid. Het waterschap en monumentenstichting zijn er nog niet uit wat ze moeten doen om dit voorgoed te verhelpen. De banken achter de watermolen wordt door hangjeugd gebruikt. Zij hebben de afspraak dat dat mag, mits ze niets vervuilen of vernielen en dat werkt! Door het raamluik was dit het uitzicht op de watermolen.
Molenprijs
De Bankgiroloterij keert ook dit jaar weer een molenprijs uit van €50.000 aan de molen die de meeste stemmen krijgt. 4 Molens zijn genomineerd. Verzoek: kijk eens op de site
www.molenprijs.nl . U ziet dan om welke molens het gaat. De eerst genoemde molen, de Heimolen in Rucphen, hebben wij bezocht in september 2013. Het kost niets om te stemmen; mogelijk wint u het molenweekend. De molens die niet winnen, krijgen het aantal behaalde stemmen in euro’s uitbetaald. Stemmen is mogelijk tot 12 oktober 12.00 uur.
Ledenwerving (Liesbeth Verhoeven)
Ons ledenaantal is wat afgenomen. Het zit nu op 107. Blijft u best doen om vrienden, kennissen, ook met kinderen te enthousiasmeren. Want bij een definitieve beslissing of een molen kan worden herbouwd is een breed draagvlak in de bevolking zeer belangrijk.
Verder doen we een oproep voor bestuurslid PR. Hebt u interesse of kent u iemand die dat zou kunnen worden, meldt het bij de voorzitter of secretaris.
Tot slot
De volgende nieuwsbrief verschijnt begin december 2015.
Uw bestuur