Op zondag 8 januari hebben we op de molen van Rosmalen elkaar een goed en gezond Nieuwjaar gewenst onder het genot van koffie, frisdrank, Glühwein en worstenbroodjes. Piet Verstappen, overbuurman van de molen, maakte voor ons de laatste twee weer warm. Ca. 40 leden en buurtgenoten maakten van de uitnodiging hiertoe gebruik. 5 leden hadden zich afgemeld. Frans en Piet hebben de molen deze keer niet opgetuigd met vlaggetjes; er was nl. geen wind én de kerststel hing er nog in.
Verslag excursie 24 september 2016 (Liesbeth Verhoeven)
Zaterdag 24 september gaan 17 leden om 11.00 uur vanaf de parkeerplaats bij “Croy’s restaurant Boerderij De Pettelaar” naar de Wilhelmina molen te Dongen. De molen blijkt in revisie, er wordt geschilderd, het metselwerk hersteld en opnieuw gevoegd, m.n. de stelling is dringend aan onderhoud toe.
Het unieke aan de molen is de grotendeels ijzeren stelling en stellingschoren. De opstaande rand is laag, schuin naar buitengericht en heeft grote openingen.
De stellingmolen Koningin Wilhelmina stamt uit 1893. Zij is toen gebouwd als koren- en schorsmolen met gebruikmaking van tweedehands materiaal van gesloopte poldermolens uit de Vierambachtspolder, (gelegen ten noorden van Alphen aan de Rijn, in 1744 ontstaan uit met 11 poldermolens in 1744 drooggemalen veenplas).
De bouwer en eerste molenaar is Bertus van Riel. De molen heeft 3 maalkoppels, één voor schors en twee voor graan.
In 1909 is de molen eigendom van familielid Nico Janssens. Deze laat de naastliggende molenaarswoonhuizen en de aanliggende bedrijfsruimte, “het stoom”, bouwen voor een zuiggasmotor en opslagruimte. (Nu zit daar een molenmaker). In 1919 wordt de molen verkocht aan de familie van Gorp. In de jaren dertig komt de molen stil te staan als gevolg van de grote concurrentie van Boerenbonden. De molenaar gaat in dienst bij de Boerenbond. In 1942/3 koopt en restaureert slager Piet de Jong de molen. De wieken krijgen het Van Bussel-systeem. Hij verhuurt de molen aan een molenaar. Er wordt dan nog met 1 koppel stenen gemalen. De bijgebouwen worden gebruikt als paardenstal en opslag voor hooi en stro. Vanaf 1947 zijn de broers Jan en Rinus Janssen Steenberg de huurder-molenaars. T.g.v. concurrentie van fabrieken met hamermolens in de 50-ger jaren wordt de molen weer stil gezet. In 1958 koopt Piet Kerkhof, schoenfabrikant, de molen m.n. om het vrij liggende terrein eromheen te gebruiken voor uitbreiding van zijn fabriek. In 1959 laat hij wel een kleine reparatie uitvoeren aan de buitenzijde, maar de molen vervalt toch, omdat er niet meer mee gemalen wordt. In de jaren zeventig is de toestand zo slecht dat de molen een gevaar vormt voor de omgeving. Met subsidie wordt in 1974 een draaivaardige restauratie uitgevoerd. Nieuwe Derckx-roeden van 27, 90 m zijn aangebracht, voorzien van het Oudhollands systeem. Vanaf 1975 laat de oud-molenaar Jan Janssen Steenberg de molen 2x per week weer draaien tot 1987. Zijn opvolger is Henk Demoet, nu nog de molenaar. Hij krijgt het, samen met dan eigenaar Peter Kerkhof, voor elkaar dat de molen in 1992 ook maalvaardig gerestaureerd wordt. De molen krijgt twee koppels maalstenen, de schorsstenen worden niet meer aangebracht. De molen maalt weer regelmatig meel voor bakkers in de omgeving. Tevens is de molen instructiemolen voor het Gilde van de Vrijwillige Molenaars. Nu is de molen weer toe aan groot onderhoud, zoals eerder beschreven.
Onderin de molen zit sinds twee jaar een molenwinkeltje.
De Molen is voorzien van Engels kruiwerk, een kruilier, 2 koppels 17der kunststenen, een mengketel, een pletter een buil met aan-drijving door de wind en een sleepluiwerk.
Op het terrein ernaast staat nu i.p.v. de schoen- en kledingzaak een Lidl-supermarkt.
Hierna gaan we naar museum “De Looierij”, waar na een kleine lunch, aangeboden door de vereniging een gids ons zal vertellen over de geschiedenis van het leerlooien in het algemeen en m.n. in Dongen.
Na de lunchpauze start de rondleiding.
Deze is in drie delen verdeeld aan de hand van de bewerkingen van een koeienhuid tot leer. Het leerlooien is een zware arbeid, m.n. toen alles nog met de hand gedaan moest worden, in een omgeving waar het enorm stonk.
In ’t Nathuis, op de begane grond, wordt het proces van koeienhuid tot leer uitgelegd. De huid van een koe bestaat uit drie delen: de opperhuid met haren, de lederhuid met
nerf- en vleeskant en de onderhuid. Alleen de lederhuid is geschikt om leer van te maken. De rest van de huid moet eerst worden verwijderd. Zodra de dode koe gevild is wordt de huid enkele uren in stromend water gelegd om alle vuil en bloedresten te verwijderen. Na het uitspoelen wordt het vlees van de onderhuid en vervolgens de haren aan de andere kant met een schraapmes verwijderd. Dit noemt men vlezen.
Hierna begint het eigenlijke looiproces. In de looierij staan de kuipen ofwel laven , die half in de grond gegraven werden. Deze kuipen waren eerst van eikenhout gemaakt, later ook van beton.
Aan deze gemalen schors wordt water toegevoegd waardoor het looizuur vrijkomt uit de schors. Dit mengsel wordt run genoemd. De run wordt gebruikt voor het looien van leer.
Aanvankelijk legde men de huiden in de kuip in lagen, om en om met lagen schors. Als de kuip vol was werden er stenen opgelegd om zweven van de huiden na het vullen met water te voorkomen, Later werden de huiden in de met run gevulde kuipen/laven gehangen. Op deze manier verliep het looiproces veel sneller. Als de huiden hieruit kwamen en gedroogd waren, konden ze niet meer bederven.
Op de tweede verdieping van het museum is de droogzolder, waar veel aandacht is voor de mens die in de leerlooierij werkte. Hier op de foto de spanmachine waarbij het leer onder rek gedroogd werd.
Op de tweede verdieping is een klein deel ingeruimd voor de geschiedenis van Dongen.Daar heeft men alle molens die in Dongen hebben gestaan weergegeven met een foto en korte beschrijving, vastgemaakt aan een meelzak.
De gaten in de steen zijn voor de afvoer van de warmte die bij het schorsmalen vrijkwam.
Onthulling stadsmaquette - aanbieden begeleidend boek (Liesbeth Verhoeven)
Op 20 oktober was het zover voor de Stichting Historische Stadsmaquette. Tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis werd de maquette overgedragen door de voorzitter Cees van Aalst aan de gemeente in de persoon van Wethouder Van Olden. De ceremonie werd - in Middelnederlands - geleid door Rob van de Laar in samenwerking met Vincent Verstappen, beiden gekleed zoals in die tijd gebruikelijk. Na het voorlezen van de in het Middelnederlands gestelde overdrachtsakte werd deze getekend door de voorzitter en de wethouder. Daarna ging het hele gezelschap naar het Kerkplein voor de onthulling.
De Maquette is gemaakt naar de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1550, kort na de dood van Jheronimus Bosch. De maquette rust op panelen van pantserglas en een beeld 'de Boommens'. Deze is door Jheronimus Bosch op het rechterpaneel van het schilderij 'Tuin der Lusten' afgebeeld.
Hieronder de twee door de vereniging geadopteerde molens: t.h.v. waar nu Bastion Oranje is en voor de Pieckepoort aan de Vughteruitgang.
Met het scannen op mobiel of tablet van de QR-code is de website erfgoedcluster (waarop gegevens van de stadsmuren, monumenten ed.) te bereiken. Ook kun je naar www.maq-db.nl op je computer. Als je deze opslaat op je computer door een bladwijzer in te stellen, kun je deze altijd raadplegen.
Verslag extra ALV 24 november 2016 (Liesbeth Verhoeven,)
Op 24 november heeft een extra ALV plaats gevonden. 20 leden waren hierbij aanwezig en 17 leden zich hadden afgemeld. Het verslag hebt u inmiddels in uw bezit.
Reservekandidaten voor penningmeester (Liesbeth Verhoeven,)
Het bestuur vraagt of er onder u leden zijn die zich als kandidaat penningmeester willen opgeven. Dit om al vast mee te lopen met Piet, die in 2018 aan de beurt is om af te treden.
Bericht van de Molenwerkgroep m.b.t Realisatie Rosmolen (Wim Th.Jansen)
Op initiatief van de werkgroep Molens - Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch zijn contacten gelegd met het Waterschap Aa en Maas om te onderzoeken in welke mate het realiseren van een Rosmolen bij de renovatie werken rioolwaterzuivering Treurenburg ‘s-Hertogenbosch tot de mogelijkheid behoort. In dit verband wordt momenteel door het waterschap een voorontwerp gemaakt die moet gaan aangeven de mogelijke locatie van de Rosmolen. Daarnaast zijn studenten gestart met het ontwerpen van de Rosmolen passend in de omgeving, waarbij rekening gehouden wordt met duurzaamheid in materialisatie en veiligheid voor de omgeving. Een van de accenten komt te liggen op het educatie om m.n. de jeugd kennis te laten nemen van de werking van de Rosmolen. Tevens zal rekening worden gehouden met fiets- en wandelroutes om de toegankelijkheid van de Rosmolen een plek te geven in het landschappelijke omgeving.
Zodra het voorontwerp van Waterschap Aa en Maas voorligt zal op basis hiervan de inpassing van de Rosmolen worden besproken in aanleg naar het definitief ontwerp.
De vereniging Vrienden van de Molens blijft aangesloten om daar, waar deskundigheid en advies gevraagd wordt, een positieve ondersteuning te geven.
Contactpersoon c.q. aanspreekpunt vanuit de werkgroep Molens – Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch is Jan Lelijveld. Wij houden u natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Heeft bovenstaande uw belangstelling, kijk ook eens op www.aaenmaas.nl
Voorjaarsexcursie (Wim Jansen, Liesbeth Verhoeven,)
De voorjaarsexcursie gaat met de bus naar de Grafelijke Torenmolen van Zeddam, de oudste torenmolen van Nederland. De datum die we daarvoor gepland hebben is 17 juni as. U ontvangt t.z.t. nadere informatie.
De najaarsexcursie met eigen auto zal, zoals we nu denken, op 16 september zijn.
Molennieuws omgeving (Liesbeth Verhoeven,)
In Vinkel heeft men de laatste maanden hard gewerkt aan de invaart van molen “De Zwaan. Dit jaar hopen zij daarop de ambachtelijke, houten achtkant van de molen te bouwen. Men wil in 2020 hier de wieken laten draaien, zoals de voorzitter Ebert van Wanrooij op hun site meldt: “Dan zijn Vinkel en ‘s-Hertogenbosch een mooie, toeristische attractie rijker”. De stichting heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch om een financiële bijdrage gevraagd, zoals u misschien gelezen heeft in het Brabants Dagblad.
Tot slot.
Het ligt in de bedoeling de volgende nieuwsbrief in april/mei 2017 te versturen.
Uw Bestuur