
Bij de jaarafsluiting op de Standerdmolen Rosmalen, zondag 29 december 2013, gaven ca. 60 leden en buurtgenoten acte de présence. Deze keer waren er ook meerdere kinderen aanwezig. De koffie / Glühwein, frisdrank voor de kinderen en worstenbroodjes lieten zich goed smaken. Zoals altijd mochten wij voor het opwarmen hiervan weer een beroep doen op overbuurman Piet Verstappen. Wij konden ook weer 2 nieuwe leden verwelkomen.
ALV (Liesbeth Verhoeven)
De ALV op zaterdag 22 februari 2014 is bezocht door 19 leden. 27 leden hadden zich afgemeld. Aangenaam verrast werden het bestuur en de aanwezige leden door de traktatie van de familie Timmermans op chocoladebollen, koffie en thee. Hiervoor heeft de voorzitter de familie bedankt. Tijdens de vergadering werd René herkozen. Hij heeft wel de kanttekening gemaakt dat hij alleen nog voor de nieuwe periode van 3 jaar voorzitter wil zijn. Na de agendapunten hield René m.b.v. een overheadprojector een voordracht over “Molenwieksystemen”. Zeer informatief, zeker met het oog op de excursie van 28 september aanstaande.
Website (Liesbeth Verhoeven)
Petra Cornelisse (webmaster) heeft op de website onder Home vermeld hoe u een snelkoppeling naar de website www.bosschemolens.nl op uw (computer)bureaublad kunt plaatsen. Volg haar instructies door het PDF File meteen te downloaden of print de instructies eerst uit door het printicoontje aan te klikken en volg dan de instructies vanaf de uitgeprinte handleiding.

De derde molen op deze uitstap.
De “Molen van Aerden” te Nispen, is één van de oudste gebouwen en tevens het enige rijksmonument in het dorp. De molen aan de Dorpsstraat 26 is gebouwd in 1850. Na vier jaar verkocht de bouwer en eigenaar de molen aan Johannes Ludovicus Aerden uit Wouw. De molen heeft geen officiële naam, maar werd genoemd naar deze tweede eigenaar en zijn nakomelingen. De molen werd gebouwd in een tijd dat de industriële revolutie zich volop voltrok, ook op de molen. In 1883 werd tegen de molenberg een aanbouw voor een stoomketel met een vermogen van 5 pk opgericht, zodat ook zonder wind met de twee koppels stenen gemalen kon worden. In 1903 werd de stoomketel vervangen door een petroleummotor met een vermogen van 17 pk. In 1905 liet de molenaar een nieuwe woning met boerderij nabij de molen bouwen, het huidige pand Dorpsstraat 26. De molen werd in de negentiger jaren nog hersteld maar niet afdoende door geldgebrek. Na jaren overleggen werd in 2010 de restauratie opgepakt. Het grote gewicht van de oude wieken met het Van Rietsysteem op beide roeden bleek slijtage veroorzaakt te hebben aan de rollagers van het kruiwerk. Daarom werd besloten de nieuwe wieken lichter te maken door toepassing van aluminium. Door de eisen, die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelde aan de restauratie, konden de nieuwe wieken uiteindelijk pas in het najaar van 2011 geplaatst worden. De molen kan nu weer draaien. Helaas was er deze dag te weinig wind.

Tenslotte op weg naar de laatste molen, De Bakkersmolen in Essen-Wildert België.
Hier versterkten we eerst de inwendige mens. Daarna bezichtigden diegenen die dat wilden de molen. Anderen gingen naar het bakkerijmuseum of bleven lekker in het zonnetje zitten op het terras.
De molen is “nieuw”, d.w.z. hier heeft niet eerder een molen gestaan. In 1980 - 81 is de molen aan de St. Janstraat gebouwd naast een ruim twee eeuwen oude boerenhoeve. De diameter is aan de basis 7,40 meter, de stelling op 6 meter, de hoogte van de romp is 17 meter en de kap reikt tot 21 meter hoogte. De vlucht is 26 meter, Derckxroeden, met fokwieken voorzien van automatische remkleppen. Al het draaiende werk is door molenmakers Adriaens uit Weert gemaakt.

Onder in de molen is een op stoom aangedreven plansichter te zien. Tevens is daar een koppel 17der stenen dat zowel door wind, stoom als elektriciteit kan worden aangedreven
De molen is ingedeeld als een gewone korenmolen. Op de steenzolder liggen drie koppels stenen (18der, 2x van natuursteen, 1x kunststenen).
Één koppel natuurstenen ligt er als reservekoppel. Op de meelzolder zijn twee zeefmachines (plansichter of buil), een zakkenklopper, een graanborstelmachine en een haverpletter. Als er geen wind is, kan er toch gemalen worden omdat de molen een in België gebouwde stoommachine van het merk Sabbe rijk is.

Dit draait volledig op stoom. Daarvoor staat erin een schuur van de oude hoeve een oude Engelse Marshall stoomlocomotief uit 1903, van 25 pk. In het weekend wordt hiermee stoom gemaakt. Er staat ook een waterpomp uit 1860 die d.m.v. stoom regenwater uit de put zuigt om de stoommachine van water te voorzien.
In de ruimte ernaast is de bakkerij. De deegkneedmachine hier wordt aangedreven door de stoom van de locomotief.
Tevens staat hier een met hout gestookte bakoven. Deze oven, helemaal vol hout gestopt, wordt aangestoken. Als alle hout is opgebrand, wordt de as en het laatste vuur in de doofpot gedaan en gaat het brood, of ander te bakken product in de oven. De speculaas gaat in de laatste ronde(s). Deze mag nl. niet in een te hete oven. De deurtjes gaan dicht en de oven is zo heet van binnen dat het brood etc. gebakken wordt.
Met de hand wordt brood en speculaas verder bewerkt. Alle producten zijn te koop in de aanpalende winkel. Daar hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt.
Tenslotte is er nog een bakkerijmuseumpje waar allerlei hulpmiddelen te zien zijn, die door de banketbakker werden gebruikt.
Na nog een glaasje fris, cappuccino of echt Bels biertje zijn we met de bus voldaan huiswaarts gegaan.

Zaterdag 24 mei gaan we er weer een keer op uit.
Deze keer bezoeken we een windkorenmolen “De Roosdonck ” in Nuenen, 7x getekend door Vincent van Gogh. Hij woonde in Nuenen van 1883 tot 1885.
Daarna bezoeken we in deze plaats het Vincentre (Van Gogh Museum). Hier komen de wereld van Van Gogh en zijn werken tot leven. Het entreegeld is €7 p.p., hetgeen door de vereniging aan u wordt aangeboden.
Vervolgens gaan we naar de Opwettense Watermolen, een dubbele onderslagmolen, die als koren-, olie-, zaag- en volmolen fungeerde.
De uitnodiging om deel te nemen ontvangt u binnenkort.
De najaarsexcursie - weer met de bus - op zaterdag 27 september voert ons naar Gelderland en Duitsland, net over de grens. We bezoeken dan o.a. een molensteenmakerij en u komt diverse molenwiektypen tegen. Nadere gegevens ontvangt u te zijner tijd.
Ledenwerving (Liesbeth Verhoeven)
Ons ledenaantal blijft zo rond de 115 schommelen. Blijf uw best doen om vrienden, kennissen ook met kinderen te enthousiasmeren. Want bij een definitieve beslissing of een molen kan worden herbouwd is een breed draagvlak in de bevolking zeer belangrijk.
Tot slot
We hopen u te zien op 24 mei a.s.
De volgende nieuwsbrief verschijnt waarschijnlijk in juni /juli 2014.
Uw bestuur