bosschemolens
  • Welkom
  • Vereniging
    • Statuten
    • AVG
  • Agenda
  • Actueel
  • Nieuwsbrieven
  • Onderwijs
  • Fietsroute
  • Molenbouw
  • Molenwandeling
  • Molenexcursies
  • Molenhistorie
  • Fotoboek
    • Fotoboek 2021 & 2022
    • Fotoboek 2020
    • Fotoboek 2019
    • Fotoboek 2018
    • Fotoboek 2017
    • Fotoboek 2016
    • Fotoboek 2015
    • Fotoboek 2014
    • Fotoboek 2013
    • Fotoboek 2012
    • Fotoboek 2011
    • Fotoboek 2010
    • Fotoboek 2009
    • Fotoboek 2008
    • Fotoboek 2007
    • Fotoboek 2006
  • Verslaglegging
  • Links
  • Colofon/Disclaimer
  • New Page

16e Nieuwsbrief

15/8/2010

0 Comments

 
Website (Liesbeth Verhoeven)
Eind augustus 2010, telden we de 2757ste hit, op onze website. Het bijhouden van de website door uw “webmaster” geeft momenteel nog regelmatig problemen.

Overigens zou het best fijn zijn als een van onze leden de taak van de webmaster zou willen overnemen. Zin en tijd? Laat het even weten.

Het “Gastenboek” van de website wordt nog steeds weinig gebruikt helaas.

Contributie (Piet Lemmens)
Mogen we nog aandacht vragen voor het overmaken van uw bijdrage voor 2010.

Er zijn nog leden die deze niet, zoals gevraagd, aan het begin van het jaar overgemaakt hebben. Kijk s.v.p. in uw administratie even na of u dit abusievelijk nog moet doen.

Zo ja, stort dan uiterlijk komende maand september die Euro 7,50 op: rekeningnummer 108763102; t.n.v. Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch, Rosmalen. Dat bespaart mij een hoop werk.

Al vast bedankt.

Ledenwerving (René Vogels).
U bent het zeer waarschijnlijk met mij/ons eens dat er draagvlak moet komen voor de herbouw van een of meer molens in ons prachtige ’s-Hertogenbosch.

Regelmatig komen er nieuwe aanmeldingen bij ons binnen. De stand is nu 110 leden. We gaan nu op weg naar de 125

Voor meer draagvlak is het belangrijk dat vele inwoners, maar ook andere sympathisanten, zich bij ons aansluiten. U, beste lezer van deze 2e nieuwsbrief, 6e jaargang, bent de onmisbare schakel tussen de vereniging en nieuwe leden.

Gebruik hiervoor de brochure! We hebben er genoeg en bezorgen ze, op verzoek, graag.

Wijs de eventuele belangstellen(-n) ook op onze website:

www.bosschemolens.nl !

Molenboek (Liesbeth Verhoeven)
Op zaterdag 4 september kwam de onderzoeksgroep weer bij elkaar in het stadsarchief om voor de 11e maal te vergaderen over de voortgang van hun onderzoek.

Deze onderzoeksgroep helpt Nico Jürgens, zoals u weet, bij het verzamelen van materiaal voor het boek dat hij gaat schrijven. De verschijningsdatum is opgeschoven, zoals in de vorige nieuwsbrief is meegedeeld. Een uitspraak over de nieuwe datum is nog niet te doen. Het onderzoekswerk vraagt veel tijd en het is maar een klein groepje.

We kunnen dan ook best wat hulp bij deze pittige klus gebruiken, met name voor de notariële archieven. Denk er nog eens over na en geef je op bij René.

Monument Kollergang (René Vogels)
Het oprichten van een monument doet recht aan de rosmolengeschiedenis van Rosmalen en door het hergebruiken van de kollerstenen van de rosoliemolen van Van de Mortel kan er een historisch verantwoord monument gebouwd worden.

Enkele leden van onze vereniging hebben een “bidbook” gemaakt om aan gemeente, sponsoren, bouwers etc. te kunnen duidelijk maken wat we bedoelen.

Er is ook een maquette door Frans Hollander gemaakt om dit doel te verduidelijken Frans is vrijwillig molenaar i.o.

Inmiddels is een informatie-avond met de betrokken buurtbewoners gehouden, zijn de bezwaren aanhoord en genoteerd. De wijkcoördinator heeft deze inmiddels afgewikkeld. Van de gemeente hebben we vernomen dat er geen principiële bezwaren zijn en dat we een bouwaanvraag kunnen indienen. Gesprekken met mogelijke sponsoren vinden op dit moment plaats.

Molenboek Rosmalense molens (René Vogels)
In 1960 kocht de toenmalige gemeente Rosmalen de huidige standerdmolen aan de Molenstraat voor een symbolisch bedrag van 1 gulden. De gemeente ’s-Hertogenbosch is dus dit jaar 50 jaar eigenaar van dit monument.

In 1986 werd René Vogels aangesteld als molenaar op deze bijzondere molen uit 1732 (of nog ouder?). Komend jaar viert hij dus zijn 25-jarig jubileum.

Reden voor de gemeente en hun molenaar om misschien iets bijzonders te doen?! Er kwam een voorstel van Irwin van Hunen, hoofd afd. Gebouwen, om een boekje te wijden aan de Standerdmolen Rosmalen. In een gesprek hierover werd dit voorstel overgenomen maar meteen ook breder getrokken: “Waarom niet een boek over molens van Rosmalen?” Waren er die dan?  Welzeker! Watermolens, rosmolens, poldermolen, koren-windmolen.. Genoeg te vertellen.

Inmiddels zijn 5 auteurs, ieder een hoofdstuk over een of meer molens van Rosmalen aan het schrijven. Er is een redactieteam geformeerd; opzet, formaat, uitvoering, grootte en inhoud zijn (voorlopig) vastgesteld en er zijn offertes aangevraagd.

Aan de hand hiervan is een begroting opgesteld en worden thans de mogelijke subsidies aangevraagd. We wachten deze met spanning af.

Het bestuur zal op de algemene ledenvergadering in februari 2011 aan u, leden, verslag doen hoe het er mee staat en u, indien nodig, toestemming (Statuten: Art.11.2 & 3) vragen een overeenkomst aan te gaan met een drukker om het boek te laten drukken. In dat geval zal op deze vergadering ook het dekkingsplan (subsidies, donaties, voorverkoop) van deze overeenkomst worden gepresenteerd, waarna u het laatste woord in dezen hebt…

Wij houden u op de hoogte.

Boek over de Watermolens in Noord Brabant.

Op de laatste ledenvergadering heeft ons lid Piet-Hein van Halder een lezing met powerpointpresentatie gehouden over zijn onderzoek aangaande de nog bestaande en verdwenen watermolens in Noord-Brabant. Hij heeft inmiddels een boek uitgegeven over zijn onderzoek. Het bevat een schat aan informatie en veel foto’s en kaartmateriaal van vroeger en nu. Voor de prijs van Euro 20,-- kunt u het boek verkrijgen bij Piet-Hein. Zijn telefoonnummer is 073-6237747.
Foto
Voorjaarsexcursie 2010 (Liesbeth Verhoeven)

Op zaterdag 17 april vond de voorjaarsexcursie plaats. I.v.m. ons 1e lustrum was het een hele dag en was de koffie of thee en lunch voor rekening van de vereniging. We vertrokken zoals altijd om 9.00 u vanaf de parkeerplaats op de Pettelaarse Schans. De eerste molen die aangedaan werd was de kerkhovense molen in Oisterwijk.

Op deze  plaats heeft vanaf de 14e eeuw een molen gestaan, eerst een standerdmolen. Deze is in 1895 door brand volledig verwoest. Daarna is de huidige stenen molen op deze plaats gebouwd. Naast graan werd er ook schors gemalen. Dat was er de oorzaak van dat in 1912 deze molen van binnen uitbrandde door een niet te blussen schorsbrand. De molen is daarna hersteld met onderdelen van een afgebroken poldermolen uit de omgeving van Rotterdam.Gemalen is hier vanaf de 14e eeuw tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 1996, is de huidige molen gerestaureerd.

Foto
De molen wordt nu weer gebruikt om meel te malen door vrijwillige molenaars. De hele week is de molenwinkel open en kan men er iets nuttigen en meel e.d. kopen. Zie voor meer info de site van deze molen. Binnendoor ging het vervolgens naar Moergestel. De molen van Moergestel is een naamloze gesloten standerdmolen aan de Schoolstraat staand. De molen is in 1852 hiernaartoe overgebracht vanuit Biest-Houtakker, waar sinds 1280 al een standerdmolen ( de oudste molen) stond.

De molen is uitgerust met 3 koppel kunststenen; onderin de molen bevindt zich ook een elektrische maalstoel. Sinds het herstel van de molen wordt er zaterdagmiddag weer gemalen door vrijwilligers.

Daarna was het: op naar Hilvarenbeek. Hier gebruikten we eerst gezamenlijk de lunch. Het grootste deel ging mee naar het doktersmuseum, gelegen naast de molen in een oude molenschuur. Op een leuke manier werd een aantal voorwerpen getoond en verteld waarvoor ze dienden, alvorens we vrij konden rondlopen. Voor de meeste erg interessant, voor sommigen herkenning, want zij hadden deze instrumenten zelf nog gebruikt.

Foto
Tot slot werd de beltmolen “de Doornbloem” aan de Doelenstraat 53 bekeken. Deze molen uit 1856 is een werkende korenmolen. Bijzonder is dat rond de kap. Een goot is aangebracht om regenwater sneller af te voeren. Als de wind het toelaat, wordt er elke zaterdag graan gemalen. Als de molen draait, is hij vrij te bezichtigen.

De rij molenstenen aan de voet van de molenbelt geeft aan dat de molen gewerkt heeft als schors-, olie- en pelmolen. Op 12 augustus 1905 brandde de molen geheel uit, waarna hij werd hersteld met onderdelen van sloopmolens uit het westen van het land. In de jaren ’60 kwam de molen buiten bedrijf, maar in 1972 volgde een flinke restauratie. Sindsdien wordt er op vrijwillige basis gewerkt, waarbij ook vaak wordt gemalen. Er wordt elke week (biologische ) tarwe, rogge en spelt gemalen voor bakkers en particulieren. Langs de molenberg zijn oude rassen fruitbomen geplant, die uiteraard onder belthoogte gehouden worden. Naast de molen is een prachtige heemtuin.

Nalatenschap Tom Büller (Liesbeth Verhoeven)
Het restant van de boeken e.d. zal op de vrije markt worden aangeboden. Eind 2010 hopen we de balans te kunnen opmaken.

Herbouw van molen(s) (Liesbeth Verhoeven).
Rosmolen: Er volgt binnenkort weer overleg met de gemeente, de Kring en een eigenaar in het gebied van de Diezemonding. M.b.t. de stichting Herbouw Bossche molens, die binnen niet al te lange tijd opgericht moet gaan worden wordt hard gewerkt samen met de Molenwerkgroep van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Er is nog niets nieuws te melden.

Windmolen; N.a.v. het op 23 februari jl. in de (oude) gemeenteraad aangenomen initiatiefvoorstel is er overleg geweest met de wethouder en diverse instanties die zouden kunnen helpen bij het uit te voeren onderzoek. De molenwerkgroep is hier nog flink voor aan het lobbyen. Ook voor deze molen is een stichting nodig om het voortouw te nemen voor vreëren van draagvlak onder de bevolking, PR, fundraising, “body” voor overleg met instanties. Er is nog niets nieuws te melden.

Najaarsexcursie (Liesbeth Verhoeven)
Over de najaarsexcursie naar Kinderdijk heeft u pas een mail ontvangen. Deze vindt plaats op zaterdag 25 september aanstaande. De bedoeling is met een bus te gaan. In Kinderdijk gaan we na de koffie varen, molens en evt. restauratiewerkplaats bekijken.

Hiervoor wordt inclusief de busreis Euro 19,75 gevraagd. Niet leden kunnen mee voor Euro 27,50. Leuk om echtgeno(o)t(e) of (klein)kind mee te nemen. Zegt het voort. Graag spoedig reageren bij Wim Jansen. De buscapaciteit is natuurlijk niet oneindig uit te rekken.

Tot slot
Het zou geweldig zijn als u dit maar vooral komend jaar uw uiterste best zou willen doen om weer een of meer leden te werven voor onze vereniging. Op deze wijze wordt het draagvlak voor de terugkeer van een of meer windmolens in ;s-Hertogenbosch steeds groter. Doe uw best

Uw bestuur

0 Comments



Leave a Reply.

    Datum

    August 2022
    June 2022
    March 2022
    December 2021
    November 2021
    July 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    November 2020
    August 2020
    May 2020
    March 2020
    November 2019
    August 2019
    June 2019
    November 2018
    August 2018
    September 2017
    May 2017
    January 2017
    July 2016
    April 2016
    December 2015
    September 2015
    December 2014
    September 2014
    June 2014
    December 2013
    August 2013
    April 2013
    November 2012
    September 2012
    April 2012
    November 2011
    July 2011
    March 2011
    December 2010
    August 2010
    March 2010
    December 2009
    August 2009
    April 2009
    December 2008
    August 2008
    April 2008
    December 2007
    August 2007
    April 2007
    January 2007
    October 2006
    June 2006
    January 2006
    September 2005