Zoals in de jaarvergadering van maart j.l. is medegedeeld: Uw bestuur is op zoek naar versterking/uitbreiding. In deze vergadering heeft Liesbeth Verhoeven aangegeven een proefperiode te willen meelopen en daarna te beslissen. Zij heeft zich inmiddels bij de bestuursvergaderingen aangesloten. Maar wij zouden graag nog een kandidaat, bij voorkeur een vrouw, ter uitbreiding/versterking aan ons bestuur willen toevoegen. Heeft u belangstelling? Laat het ons dan even weten: mondeling; per telefoon of per e-mail. Alles mag/kan!
Website
Op zaterdag 8 november , telden we de 1800ste ‘hit’ op onze website! Na 24 maanden geen slecht resultaat. De website wordt door uw ‘webmaster’ regelmatig bijgehouden en opgeschoond. Met name onder de knop “Herbouw” is een geheel nieuw stuk geschreven. Moet u eens lezen, want het houdt een koerswijziging in. Bent u het daarmee eens? Graag reacties. Alleen het ‘Gastenboek’ wordt door u en door andere bezoekers van de website bijna niet gebruikt. Eigenlijk is dat jammer want daardoor zou een discussie; bericht-geving; mededeling van iets wetenswaardigs; of nog veel meer, kunnen ontstaan.
Overigens zou het best fijn zijn als een van onze leden de taak van de webmaster zou willen overnemen. Zin en tijd? Laat het even weten.
Molenboek
Inmiddels hebben Liesbeth Verhoeven, Gertie Werner, Marianne Keser, Cor Gilhaus, Frans Peters, Piet Lemmens, Bert van de Wijgert, Piet-Hein van Halder, Rob Hogenboom en Nico Coppers samen met Nico Jurgens, op zaterdag 4 oktober j.l. voor de 6e keer vergaderd over hun onderzoeks-resultaten.
Deze onderzoeksgroep helpt Nico Jurgens, zoals u weet, bij het verzamelen van materiaal voor het boek dat hij gaat schrijven. Over de verschijningsdatum, aanvankelijk dachten we 2010, moeten we minder optimistisch zijn. De hoeveelheid, maar ook het soort onderzoekswerk vraagt veel meer tijd dan we aanvankelijk dachten. Een uitspraak over een nieuwe datum kunnen we voorlopig nog niet doen. We hebben met elkaar namelijk afgesproken dat we graag een kwalitatief goed boek willen uitbrengen en dat kost nu eenmaal (meer) tijd.
We kunnen overigens nog best wat hulp bij deze pittige klus gebruiken want met name de notariële archieven is erg veel en lastig werk.
Denk er nog eens over na en geef je op bij ondergetekende.
Contributie
Het zou fijn zijn als u uw bijdrage voor 2009 reeds aan het begin van het jaar overmaakt. Dat bespaart onze penningmeester een hoop extra werk. Stort dan komende maand januari die € 7,50 op: rekeningnummer 108763102; t.n.v. Vrienden van de Molens, 5242 KP Rosmalen. Al vast bedankt.
Ledenwerving
U bent het zeer waarschijnlijk met mij/ons eens dat er draagvlak moet komen voor de herbouw van een of meer molens in ons prachtige ’s-Hertogenbosch. Regelmatig komen er nieuwe aanmeldingen bij ons binnen. Het zal u niet ontgaan zijn dat we Nort en Ria Lammers als nummer 99 en 100 mochten verwelkomen. Helaas stonden daar het overlijden van twee leden en enkele opzeggingen meteen tegenover zodat we nu weer net onder de 100 zitten.
Voor meer draagvlak is het belangrijk dat vele inwoners, maar ook andere sympathiesanten, zich bij ons aansluiten. U, beste lezer van deze 3e Nieuwsbrief 4e jaargang, bent de onmisbare schakel tussen de vereniging en nieuwe leden. Gebruik hiervoor de brochure! We hebben er genoeg en bezorgen ze, op verzoek, graag.
Wijs de eventuele belangstellende(-n) ook op onze website: www.bosschemolens.nl !
We willen komend jaar de 150 leden halen.
Nalatenschap Tom Bűller
De weduwe Bűller heeft, geheel naar de wens van haar overleden echtgenoot, zijn molenbibliotheek en – verzameling geschonken aan de vereniging. Zij gaat akkoord met de verkoop en/of schenking van deze geweldige verzameling en schenkt de opbrengst, in naam van Tom, aan de vereniging. Uiteraard zijn we haar daarvoor erkentelijk en hebben we, in overleg met haar zoon Jeroen, een passend geschenk gekocht.
Fons Coppes en Nico Jurgens hebben de eerste werkzaamheden verricht. Zij hebben bijna 300 boeken; vele jaargangen van molentijdschriften; vele plakboeken met foto’s en ansichtkaarten; posters; aantekeningen; etc. opgehaald. Fons heeft daarna alles geïnventariseerd en beschreven. Een flinke klus. Enkele weken later heeft hij met mij 13 verhuisdozen met in totaal 72 volle ordners (alleen van Noord-Brabant waren het er al 14 !) bij mevrouw Bűller opgehaald. Op advies van Nico Jurgens zijn deze, m.u.v. “Brabant”, geschonken aan de Stichting Molen-Documentatie (SMD) te Amsterdam.
Inmiddels is Piet Lemmens begonnen het alle boeken in een Excel-bestand te zetten zodat we wat gemakkelijker kunnen communiceren en een waardetaxatie van e.e.a. mogelijk wordt. We hopen begin 2009 hiermee klaar te zijn en de boeken ter verkoop te kunnen gaan aanbieden. Het bestuur heeft inmiddels besloten dat onze leden als eersten kunnen inschrijven en kopen. U wordt t.z.t. geïnformeerd over de werkwijze. Daarna, medio 2009, zullen de boeken e.d. op de vrije markt worden aangeboden. We hopen eind 2009 de balans te kunnen opmaken.
Molenrapport “Niet voor de Prins”
Maar nu het vervolg…..
Inmiddels heeft de werkgroep Molens van de “Kring” , onder voorzitterschap van Rob van den Bosch, een aantal zaken ondernomen:
- er zijn bezoeken geweest aan diverse potentiële rosmolen-locaties. Twee springen er echt uit;
- de bouwtekeningen voor een dergelijke rosmolen (model Leeghwater uit 1629) zijn gemaakt;
- twee molenmakers hebben ,vrijblijvend, een offerte gemaakt, en de derde komt er aan;
- een van onze leden, Jan van Nieuwland, is bereid gevonden om een model op schaal te bouwen zodat we binnenkort kunnen laten zien wat we bedoelen/willen;
Het gemeentebestuur van ’s-Hertogenbosch heeft in een reactie op het genoemde molenrapport laten weten dat men welwillend onze plannen t.a.v. de rosmolen zal steunen. Alleen daarna hebben we op onze verzoeken e.d. geen reactie meer gehad. Daarentegen ondervinden we in de gemeente Vught wel de nodige medewerking. Misschien heeft Vught de primeur? Zou niet mogen!
Wat de terugkeer van een windmolen betreft is het gemeentebestuur van ‘s-Hertogenbosch minder coöperatief, maar daar “dieselen” we stug door. De volgende stap is immers een burgerinitiatief om dit op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Leden van de werkgroep en van onze vereniging zijn op pad om de politieke partijen voor dit idee te winnen en op deze wijze wel medewerking te krijgen. Tenslotte was de Binnendieze ook bijna gedempt. Je moet er niet aan denken dat dat destijds gebeurd zou zijn…
Daarom gaat de werkgroep Molens van De Kring het uitbrengen van een tweede versie van “Niet voor de Prins” stimuleren. Deze keer opgesteld door- en in samenwerking met diverse gremia, zoals :politiek, milieu, bedrijfsleven en onderwijs.
Een eerste stap in die richting heeft de werkgroep inmiddels gemaakt door, voor bovengenoemde groeperingen, een excursie te organiseren naar de molens ‘De Nieuwe Palmboom’ en ‘De Nolet’, te Schiedam, op dinsdag 11 november j.l.
Het bezoek aan museummolen ‘De Nieuwe Palmboom (een aantal kennen hem nog van onze excursie in juni j.l.); het gesprek met de penningmeester van de Stichting Schiedamse molens en als klapper op de vuurpijl het bezoek aan molen ‘De Nolet’ deed menig molenhart open gaan. We gaan met onze leden zeker ook nog een keer naar ‘De Nolet’, maar dat moet dan wel op een doordeweekse dag. Het bedrijf is op zaterdag gesloten en daarmee de molen ook.
Er wordt dan niet alleen een bezoek aan de molen gebracht maar ook aan de Destillery De Nolet. Een schitterend bedrijf met een erg goede bedrijfsfilosofie en… een lekkere zachte borrel. Overigens kregen we daar alleen maar koffie/thee, want onderdeel van de bedrijfsfilosofie was: “… in het bedrijf wordt geen druppel gedronken, ook niet door gasten of bezoekers”. We kregen wel een half litertje ‘Ketel 1 ‘ mee. Voor thuis!
Ons bestuur was vertegenwoordigd door Liesbeth Verhoeven, Piet Lemmens en ondergetekende.

Zaterdag 11 oktober j.l. brachten 33 leden een bezoek aan:
Korenmolen ‘De Korenaar’ te Oirschot en de Spoordonkse watermolen te “Sporring”.
Negen leden hadden zich niet aan-, maar afgemeld. We hadden zelfs twee afmeldingen uit Amerika. Toch netjes.
Car-poolend vertrokken, iets voor half twee, 6 auto’s vanaf De Pettelaar, inmiddels onze vaste plek. Onderweg en in Oirschot voegden zich nog diverse leden bij ons die er voor hadden gekozen om zelf te rijden of die uit een andere richting kwamen. Op het parkeerterrein werden we om 14.00 uur begroet door de molenaars Wim Verbruggen, Leo Vaes en Victor Theewes. Er was voldoende wind zodat de molen “met 4 volle” lekker “voor de Prins” stond te draaien. Dieselmotor-verzamelaar /molenaar Wim Verbruggen slaagde er na een half uurtje ook in om een van zijn prachtige Diesels aan te praat te krijgen en zo kon hij deze vol trots aan ons tonen.
Om 15.00 uur vertokken we naar Spoordonk, waar we, heerlijk op het terras en in de z☼n, even genoten van koffie/thee of een drankje. Tegen 15.45 uur werden we rondgeleid door de molenaar Emiel (“verhaal”) van Esch, die op zijn specifieke wijze, ons het verschil tussen het beroep windmolenaar en watermolenaar duidelijk maakte. Heeft een windmolenaar soms last van bomen of bebouwing, de watermolenaar moet vaak ook hele gevechten leveren om aan het nodige water te komen. Om 16.45 uur namen we voldaan afscheid en keerden we huiswaarts. Een prachtige dag!
Jaarafsluiting
De laatste activiteit dit jaar is op de Standerdmolen van Rosmalen waar we jullie op zondag 28 december willen ontvangen en elkaar een goede jaarwisseling met alle goeds voor 2009 willen wensen. Wij zorgen (tegen een kleine bijdrage) weer voor koffie/thee, Glűhwein en oliebollen. Noteer deze datum al vast in uw agenda!
Tot slot
Het zou geweldig zijn als u dit maar vooral komend jaar uw uiterste best zou willen doen om weer een of meer leden te werven voor onze vereniging. Op deze wijze wordt het draagvlak voor de terugkeer van een of meer windmolens in ’s-Hertogenbosch steeds groter. Doe uw best!
René Vogels, uw voorzitter
P.S. De jaarvergadering staat gepland voor zaterdag 28 februari 2009. Noteer maar vast in uw agenda!