Hierna terug naar beneden en startte in twee groepen de rondleiding door het bedrijf. Langs de oude Ketel 1 en Ketel 2, de modernere ketels, de oude kantoren , de inpakafdeling. de bottellijn lag net stil in de middagpauze. Via een tunnel onder het water is het opslaggebouw aan de overkant aan de Buitenhavenweg te bereiken.
Hard lopen was het naar de fluisterrondvaartboot die 300m verderop, richting centrum, aan de Hooikade op ons lag te wachten. Het volgende uur ging het door de verschillende havens van Schiedam o.a. langs de Nieuwe Palmboom, en de Kameel (deze molen is pas herbouwd op ongeveer zijn oude plaats aan de stadsgracht en staat deels in het water). Langs mooi gerestaureerde panden en pandjes, maar ook vervallen fabrieksgebouwen, diverse bruggen waarvan een enkele open moest om ons te laten passeren.
Dit lunchadres ‘Proeflokaal Het Sterretje’ was ooit een boerderij en nu een van de oudste cafés van Schiedam. In de voormalige ‘Stallen’ kan men grotere groepen ontvangen.
Precies tegenover dit café ligt een monumentje dat het herinnert aan de molen die hier ooit heeft gestaan, nl. MOOLE “DE MEYBOOM”
De voorganger daarvan, standaardmolen “de Zuidmolen” ± 1383 – 1663, stond op weer een iets andere plaats (I) en was een van de oudste windmolens van de stad.
Deze aquarel, van Pieter Daniel van der Burgh, moet in die tussentijd zijn gemaakt, waarschijnlijk tussen 1853 en 1855.